Destruint el binomi d’esquizofrènia – Conducta violenta

El trastorn de l’esquizofrènia, en moltes ocasions, el trobem associat a la conducta violenta i això participa en l’estigmatització d’aquest col·lectiu. Actualment l’evidència científica ha establert alguns factors, que combinats entre sí, poden desencadenar l’aparició de conducta violenta en persones amb esquizofrènia. Però, de moment, no s’ha trobat cap relació directa entre el trastorn i aquesta conducta, és més, els estudis mostren que la violència comesa per persones amb esquizofrènia només representa un petit percentatge dels delictes violents en general i que, en la majoria dels casos s’associa amb consum de substàncies i trastorns de personalitat comòrbids. Sabent tot això, com pot ser que en la nostra societat predomini aquesta percepció errònia del trastorn?

Per abordar aquest tema és interessant investigar les dades amb les que comptem del món penitenciari, on es troben un alt percentatge de les persones amb conducta violenta. Comprovem que la població penitenciaria que presenta diagnòstic d’esquizofrènia és del 2-4%. Encara que aquest percentatge és més elevat que el que trobem entre la població normal (que és del 1%), els mateixos estudis ens mostren que aquests reclusos, a part del diagnòstic d’esquizofrènia, acostumen a presentar una patologia dual, relacionada amb el consum de substàncies.Per tant, es conclou que el trastorn per sí sol no explicaria aquesta prevalença del 2-4%, ja que les xifres de consumidors de substàncies entre aquests interns és molt alta.

Lligat amb aquest concepte de patologia dual, Hodgins, autora rellevant en aquest camp, ha creat una tipologia de persones amb esquizofrènia, i entre elles trobem el tipus 1, l’individu que mostra comportament agressiu i antisocial abans de ser diagnosticat d’esquizofrènia. L’autora conclou que la majoria de casos en que la persona que delinquia presentava esquizofrènia, ja mostrava una història prèvia de conducta violenta abans de tenir un primer contacte amb serveis de salut. Per tant, amb aquesta conclusió és planteja la següent reflexió: fins a quin punt un trastorn antisocial de la personalitat precoç (relacionat elevadament amb el consum de substàncies, que alhora pot ser el causant d’un primer brot psicòtic) no precedeix el trastorn dels individus amb esquizofrènia i conducta violenta? I no al inrevés.

A més a més, és important fixar-se en que la investigació s’ha centrat de manera molt notòria en investigar el rol d’agressor en l’esquizofrènia però no trobem tants estudis que n’estudiïn el rol de víctima d’aquest col·lectiu.El que sobta més d’aquest fet, és que aquest col·lectiu presenta entre dos i quatre cops més probabilitats de ser víctimes que la resta de la població. S’exposa que les formes de victimització més freqüents cap aquest col·lectiu són el suïcidi, la violència contra la parella, la violència sexual, l’assetjament escolar i l’abús infantil. Per tant, la xifra de víctimes amb esquizofrènia supera la d’agressors.

Desprès de revisar l’evidència científica, considero que la conducta violenta no és una característica de l’esquizofrènia, els individus amb aquest trastorn controlat porten una vida relativament normalitzada. La majoria d’actes violents són comesos per persones sense trastorn mental. Els mitjans de comunicació han participat en el manteniment i l’exageració d’aquesta creença generalitzada de la relació entre conducta violenta i esquizofrènia, quan aquest col·lectiu presenta més risc d’ocupar el paper de víctima que no el d’agressor.

En el present estudi també s’ha investigat si a través de formació especialitzada és possible reduir aquest estigma d’esquizofrènia-conducta violenta i em obtingut uns resultats esperançadors de cara a una futura investigació sobre com lluitar contra aquest. La mostra d’alumnes enquestats del grau de Psicologia de Catalunya ens indica que encara que l’estigma en estudiants de 1r curs (que encara comparteixen el coneixement popular del trastorn) és una realitat, aquesta percepció estigmatitzant és redueix en els resultats dels estudiants de 4t curs.

Aquests resultats ens fan pensar que en futures investigacions seria molt interessant proposar com a mètode la conscienciació i l’educació d’aquest trastorn a la societat en general i comprovar si, al igual que amb els alumnes de 4t, la informació serveix com a instrument per destruir l’estigma contra aquest col·lectiu.

 

 

Elisenda Condomines

Psicòloga

Barcelona, Desembre 2017

Estrenem la nova Web d’Acfames!!!

banderolas-para-fiesta-o-cumpleaños

 

Benvolguts/des,

Ens fa molta il·lusió presentar-vos la nova web d’Acfames. 

Volem que sigui un espai de tots i totes, així que us convidem a participar donant noves idees i suggeriments.

Aprofitem per agrair als nois i noies, estudiants de periodisme que han participat en la creació d’aquesta nova pàgina, ja que gràcies a la seva proposta van ser l’impuls final d’aquest canvi que feia temps ens plantejàvem.

Mica en mica anirem actualitzant els continguts…

Esperem que us agradi!

 

 

10 MOTIVOS CONTRA LA REFORMA DEL CÓDIGO PENAL EN  MATERIA DE SALUD MENTAL

La reforma del Código Penal que se votará próximamente en el Congreso de los Diputados supone un ataque frontal a los derechos de las personas con trastorno mental. Estos son los motivos:

  1. Relaciona la enfermedad mental con el concepto subjetivo de “peligrosidad”, una conclusión que no ha sido avalada por ningún estudio científico. Afirmaciones o deducciones como esta son discriminatorias, ayudan a mantener los prejuicios y dificultan la integración social de todas aquellas personas con un problema de salud mental.
  2. Se abre la posibilidad de que una persona pueda ser internada en un centro psiquiátrico de manera indefinidaa través de la figura de las medidas de seguridad prorrogables, sin establecer un límite de prórrogas, algo que en la práctica se convertiría en una especie de cadena perpetua.
  3. Privará de libertad a un ciudadano por la mera suposición de un delitoque pueda cometer en el futuro debido a su diagnóstico, algo que es contrario a las normas de derechos humanos que es también claramente inconstitucional y que ningún experto puede realmente predecir.
  4. No detalla cuándo, cómo, ni dónde se hará la evaluación para determinar si se debe prorrogar el internamiento de una persona en un centro psiquiátrico. Esto genera una enorme inseguridad jurídica.
  5. Las faltas desaparecen y algunas se convierten en delitos leves. Con la actual redacción, una persona con trastorno mental que haya realizado un hecho delictivo calificado como leve como una agresión que no provoque lesiones de consideración, alteraciones leves del orden público, etc, será tratada como si hubiera cometido un delito, lo que contribuye a incrementar la estigmatización.
  6. Discrimina claramente a las personas con trastorno mentalpor razón de su diagnóstico, lo que resulta contrario a la Convención ONU sobre los Derechos de las Personas con Discapacidad, firmada y ratificada por España y de obligado cumplimiento desde el 3 de mayo de 2008.
  7. Tras el cumplimiento de la medida de seguridad, se podrá establecer una medida de libertad vigiladaque abre la vía a aplicar tratamientos ambulatorios involuntarios, una práctica que se ha demostrado ineficaz frente al modelo comunitario. Es decir, se apuesta por un modelo de vigilancia, en vez de uno que apueste por la recuperación.
  8. Con la permanencia involuntaria prolongada en centros psiquiátricos que propone el Proyecto de Ley, y más aún en los Hospitales Psiquiátricos Penitenciarios, no se consigue la recuperación de las personas con trastorno mental, sino que se agrava considerablemente su patología y se dificulta su reinserción social.
  9. Las leyes deben promover la creación urgente de medidas alternativas que, con un tratamiento adecuado e integral, sirvan para mejorar la atención en salud mental de las personas que actualmente viven en régimen penitenciario y sistemas de apoyo que garanticen el cumplimiento de las mismas con una orientación a la recuperación y reinserción.
  10. Además de injusta e ineficaz, la reforma resultará más costosa para las Administraciones Públicas, ya que, al no fomentar la prevención ni la rehabilitación ni la inclusión social de las personas con trastorno mental que hayan podido cometer.

Por todo ello, solicitamos a cualquier persona decidida a defender los derechos de las personas con trastorno mental y sus familias que apoyen la siguiente petición en la plataforma www.change.org y que la difundan por todos los medios a su alcance.

No tot és el problema: vull saber-ne més però també desconnectar i passar-ho bé

I és que tenim ganes de gaudir del temps, d’aprendre, de celebrar els bons moments, de cuidar-nos i, en definitiva, d’anar més enllà del problema.

SORTIDES D’OCI

Espai d’oci pensat per treballar les relacions socials mentre passem una estona en bona companyia. Les sortides d’oci es realitzen quinzenalment els divendres a les 17h.

TALLER D’HABILITATS SOCIALS

Més enllà del trastorn que pot patir una persona, hi ha situaciosn que també ens dificulten el nostre dia a dia. Per aquest motiu, posem en marxa aquest taller que el realitzem dos cops l’any. Posa’t en contacte amb nosaltres si vols saber quan realitzarem el proper taller.

CONFERÈNCIA

Creiem important donar recursos i formar-nos per això dos cops al trimestre oferim unes conferències de temes diversos.

Si tens idees o vols que portem algun especialista en algun tema en concret, estem oberts a qualsevol suggerència!

VIDA ASSOCIATIVA

I és que una associació no seria res sense els seus socis i sòcies, si no hi haguessin activitats pensades simplement per passar una bona estona i fer vida entre nosaltres. Per aquest motiu celebrem festes diverses com la castanyada, l’amic invisible, fem una calçotada durant l’any i múltiples activitats que us anem proposant al llarg de l’any.

 

Els professionals tenen poc en compte la família i la persona

Creiem important que els nous professionals vegin la importància de la família i de la implicació del propi afectat, donem una nova visió del tractament en salut mental. I per tant ens proposem treballar amb futurs professionals, voluntaris, persones amb pràctiques i oferir formació per professionals.

VOLUNTARIAT

Ens agrada poder treballar amb voluntaris i voluntàries. Creiem que la seva col·laboració ens permet tirar endavant amb molts projectes de l’associació, donar una nova visió de la salut mental, i al mateix temps fer una tasca de sensibilització cap a la societat.

Si estàs interessat en fer de voluntari posa’t en contacte amb nosaltres!!!

PRÀCTIQUES UNIVERSITÀRIES

Des de fa un any estem oferint l’entitat com a centres de pràctiques per a futurs professionals que actualment estan estudiant a la universitat. Això ens permet donar una visió de la salut mental més integral i més participativa.

ENS FORMEM

Ens formem constantment, assistim a jornades i conferències per poder estar al dia de les novetats en el tractament i el treball en salut mental i per donar una resposta el més adaptada possible a les necessitats de tots i totes.

No és fàcil dir que tinc un trastorn

Per això és important lluitar en contra de l’estigma existent a la nostra societat, però també treballar coordinadament amb altres entitats. Tot això ho fem a través dels següents projectes:

EXPERIÈNCIA PRÒPIA

El grup d’experiència pròpia es reuneix quinzenalment els divendres a les 17h, per tal que les persones afectades prenguin tot el protagonista i la iniciativa. D’aquesta manera, es pretén que emprenguin tot allò que vulguin i desitgin fer, s’impliquin a l’associació.

COMUNICACIÓ I DIFUSIÓ

En la societat actual les xarxes socials han esdevingut una eina imprescindible i ens permeten fer una tasca de comunicació i de sensibilització del trastorn mental al mateix temps que treballem en contra de l’estigma tant present en salut mental.

Ens podeu trobar a facebook i a twitter.

SENSIBILITZACIÓ A LES ESCOLES

Hem començat a fer una feina de sensibilització a les escoles per tal de treballar la salut mental de forma preventiva.

TREBALL COMUNITARI

Pretenem fer tota la feina amb companyia d’aquella gent, entitats i administracions que estan en l’entorn i que com nosaltres treballen per la salut mental.

Des dels CSMAs, Serveis socials, biblioteques, entitats de salut mental, etc. Totes aquelles entitats que ens poden ajudar a lluitar de forma conjunta a favor de la salut mental.

L’experiència dels altres ens ajuda; no estem sols

I així ens ho fan saber les famílies i les persones afectades. Per això, proposem diferents grups on treballar el trastorn mental i les diferents necessitats a través del suport emocional i la psicoeducació. Segons el moment oferim un determinat grup.

GRUP D’EXPERIÈNCIA FAMILIAR (GAM)

Són reunions de familiars per poder parlar de tot allò que ens preocupa i poder-ho compartir amb més persones. Els grups són de suport emocional i estan orientats a la transmissió de coneixement i a l’adquisició d’habilitats. Aquests estan dirigits per familiar formats específicament per portar els grups.

Els grups d’experiència familiar es realitzen el primer i tercer dimarts de mes a les 18h.

EINES PER FAMILIARS

Un espai dirigit per la psicòloga Nuria Cuña per treballar totes aquelles necessitats, dubtes que tingueu i que vulgueu compartir amb la resta de familiars.

Aquest grup es realitza el tercer dijous de mes a les 18h.

GRUP D’EXPERIÈNCIA PER PARELLES

Espai dedicat a aquelles persones que tenen la parella afectada d’algun trastorn mental i que tenen ganes de compartir experiències i suport amb persones que també estan passant per processos semblants.

El grup d’experiència per parelles es fa el primer dijous de mes a les 17h.

GRUP EN PRIMERA PERSONA

El grup en primera persona és un grup gestionat per persones que tenen experiència en primera persona i que busca el coneixement sobre el propi trastorn mental fomentant l’autocura, la responsabilitat i l’autonomia.

Aquest grup es realitza els dilluns quinzenalment a les 18h.

TERÀPIA GRUPAL

L’últim dijous de mes les persones afectades per algun trastorn mental es reuneixen per crear un espai on reflexionar i compartir les pròpies experiències amb el suport i dinamització de la psicòloga.

 

Aquest grup es fa a les 18h.